Maken van een schoolrapport met Calc deel 3ProcentnotatieWe gaan de gemiddelden voorzien van een procentteken.
Functie PlakkenWe gaan nu het aantal studenten bepalen met behulp van een functie.
Met de functie-assistent verschijnt er een dialoogvenster met een lijstje van functies waaruit je kan kiezen. Bovenaan kies je in een snelmenu een Functiecategorie, hieronder kies je de gewenste functie uit deze categorie. Recent gebruikte functies vind je in de categorie “Laatst gebruikt”. Indien je niet weet in welke categorie de gewenste functie zich bevindt, kies je “Alle” in het snelmenu. Rechts verschijnt de betekenis van de gekozen functienaam.
In de rechterkant verschijnt informatie die je helpt bij het maken en bewerken van de formule. We moeten hier nog het tekstvakje “Matrix” invullen. Hier komt het bereik van de cellen met de namen van de Studenten. Indien je het bereik kent kan je dit hier intypen. We willen met de muis de namen via slepen aanduiden. Daarvoor gaan we gaan dit venster kleiner maken. We klikken daartoe op het knopje "Verkleinen" te klikken dat zich op het einde van het tekstvakje “Matrix” bevindt. Nu kunnen we door slepen de juiste cellen aanduiden.
Het formulepalet verschijnt met eveneens het resultaat van de berekening.
Functie GemiddeldeHet klasgemiddelde is de som van alle individuele gemiddelden van de studenten gedeeld door het aantal studenten. Hiervoor bestaat in Calc de functie “Gemiddelde”.
Functie MediaanDe mediaan is het middelste getal in een reeks getallen. Bij de mediaan worden eerst de getallen gesorteerd van klein naar groot. Bij oneven aantal getallen is de mediaan het middelste getal. Mediaan(1;3;2) = 2 Bij een even aantal getallen wordt het gemiddelde genomen van de twee middelste getallen. Mediaan(1;12;2;14) = 7 We berekenen als voorbeeld de mediaan voor "Toets1".
Bevat dit bereik bijvoorbeeld 8 9 7 6 7 als getallen, dan is de mediaan het middelste getal in deze reeks. En deze functie geeft als resultaat 7. Nu verschijnt #WAARDE! omdat er nog geen getallen in de tabel zijn ingevuld. Geneste FunctiesAls één van de argumenten opnieuw een functie is, dan noemt men dit het nesten van functies. Hierna volgt een voorbeeld. Functie ALSWe laten via de functie ALS een beoordeling te verschijnen in de laatste kolom. In de cel verschijnt “Proficiat” als het gemiddelde hoger is dan 90%. Ligt het resultaat tussen 90% en 60% dan verschijnt er “Goed”. En voor resultaten lager dan 60% verschijnt er “Kan beter”.
Deze functie bestaat uit de opbouw van een logische test. Naargelang het resultaat (waar of onwaar ) wordt een bepaalde waarde geschreven in de cel. We testen of het gemiddelde hoger is dan 90%. In dat geval mag er reeds “Proficiat” in de cel worden geschreven.
De "waarde-als-onwaar" ligt nog niet vast. Hier moeten we een nieuwe functie ALS maken. We moeten nagaan of het gemiddelde lager is dan 60%.
Voor het tekstvakje staat een knopje "fx" om een andere functie op te halen.
Er verschijnt een nieuw formulepalet om de tweede functie ALS te ontwerpen.
Geïnteresseerden kunnen eens de volledige exotische formule bekijken in de formulebalk of via het tabblad "structuur".
Het resultaat verschijnt in de geselecteerde cel. Nu kan je de formule via de vulgreep overbrengen naar de andere cellen.
Aangepaste getalformatenWe wensen na de resultaten van de toetsen, het woordje “punten” te vermelden.
Je kan eventueel in het geselecteerde eveneens met de rechtermuis klikken en de opdracht "Cellen opmaken" kiezen.
Ons ontwerp is klaar. We kunnen nu de selectie van onze werkbladen opheffen.
Indien je klikt op het werkblad "Rekenen" dan merk je dat tijdens het selecteren van alle werkbladen het samenvoegen niet op alle werkbladen is toegepast.
|
|
©Quantium NV - info@quantium.be |